KÉZILABDA: Nincs könnyű helyzetben Kilvinger Bálint, a Sport36-Komló mestere. A járvány miatti bizonytalanságban nehéz stratégiát alkotni a keret előtt álló munkát illetően. A kényszerű pihenőt kihasználva kértük, értékelje a csapat félbeszakadt szezonban nyújtott teljesítményét.

1.Mi a véleményed a bajnokság lezárásáról?

Bíztunk benne, hogy lesz lehetőségünk még mérkőzést játszanunk ebben a bajnokságban így le tudjuk zárni a küzdelmet. Azonban az egészség mindennél fontosabb, ezt kell szem előtt tartani. Azt gondolom várható volt ez a döntés. Ilyen helyzetben nehéz jól dönteni, mindenképpen áldozatokkal jár. Vannak, akiket kisebb vannak, akiket nagyobb mértékben érint ez, hogy törölve lett a bajnokság. A legnagyobb nehézség az, hogy jelenleg a jövő is bizonytalan, de muszáj előre tekintenünk.

2.Nehéz egy befejezetlen munkát értékelni, ennek ellenére összességében milyenre értékeled a csapat 2019/20-as teljesítményét?

Jó úton haladtunk, ez szerintem az eredményeken is meglátszott. Sikerült az erős középmezőnnyel tartanunk, ami a mi lehetőségeinket tekintve nagyon jónak mondható. 1-1 pont választotta el a csapatokat csak, izgalmas tavasz elé nézhettünk volna. Voltak bravúros mérkőzéseink, nem várt vereségünk egyaránt. A Liga kupában is bejutottunk az elődöntőbe. Szóval összességében elégedettek lehetünk, hiányérzetünk azért van, mert nem tudtuk befejezni a munkát rajtunk kívülálló okok miatt.

3.A korábbi évekhez képest nyáron nagy jövés-menés volt a keretben. Az eredmények azt mutatják, hogy sikeres volt az újonnan érkezők beépítése.

Egy csapat átalakítása mindig nehéz és izgalmas kihívás, de erre már szükségünk volt. Az őszi szezon kezdetén még éreztük annak hatását, hogy az újonnan érkező játékosoknak a beépítése időbe kerül.  Hullámzóan kezdtünk, de aztán egyre jobban összeállt a csapat, ami a játékunkon is meglátszott. Azt gondolom, jó úton haladtunk.

4.Milyen csapatrészekkel voltál elégedett, kik tudták a legtöbbet hozzátenni a csapat játékához. Röviden értékeld a posztokat!

A legnagyobb erényünk, hogy mindig voltak akik húzták a csapatot. A szélen stabilak voltunk – balszélen Markovic hozta a formáját, mögötte Csomornak jó tanulóév volt ez, míg jobb szélen jól kiegészítette egymást Szkokán és Vaskó. Az átlövő posztokon is mindig voltak akik jól hozzátettek a csapat teljesítményéhez – ha valakinek nem ment, akkor be tudott lépni a helyére a társa. Az újonnan érkezőknek kellett egy kis idő, hogy megtanulják a játékunkat. Oláh kiesését is sikerült megoldanunk – Balázs jól tehermentesítette Zobecet. Jerkovic is egyre jobban teljesített- sajnos pont rosszkor jött a sérülése, viszont Takács és Sunajko, mindkét belső poszton tudtak segíteni. A beállók megjátszásában van hiányérzetem, ezt jobban ki kell aknáznunk majd a következő időszakban. Viszont védelemben Jóga és Grünfelder is jól küzdöttek és Gajdos is kezdett felnőni a feladathoz, az ő sérülése után egy újabb fiatal (Dobi) tapasztalhatta meg a felnőtt mezőny iramát. Katzirz rutinjával jól irányította a védekezést, mögötte Granic stabil teljesítményt nyújtott, és amikor kellett akkor Selymes és Djurdjevic is jól szálltak be. A Liga Kupában láttam biztató teljesítményt is a fiataloktól – (Manojlovity, Kovacsevics, Illés) – amire majd szeretnénk alapozni.

5.A záráskor elfoglalt helyezésünk és a számok tekintetében (50 %-os mutató, 8. hely) nem lehetünk elégedetlenek, ugyanakkor sajnálhatjuk, hogy egy olyan szakasz előtt zárult le a bajnokság, ahol a hátralévő nyolc meccsből hét kecsegtetett pontszerzéssel. Reális a 8. hely vagy volt több ebben?

Reálisnak gondolom a mostani helyünket. Persze jó lett volna, ha végig tudjuk játszani a bajnokságot és akkor ténylegesen a helyünkre kerültünk volna. Benne volt az előrelépésnek a lehetősége, de abban biztos vagyok, hogy 1-1 pont döntött volna a végelszámolásnál. Pár éve 50 %-os teljesítménnyel 5. helyen zártuk a bajnokságot, de azóta annyit változtak az erőviszonyok, hogy most erre ilyen teljesítménnyel nem lenne esélyünk.

6.Egy sportpályafutás során szinte egyedülálló; gyakorlatilag kétszer játszhatjuk le ugyanazt a bajnokságot. Mi az, amit feltétlenül megismételnél, és ha már a sors engedi, kijavítanál az új szezonban?  

Ennek a játékosok biztos kevésbé örülnének, de korábban kezdeném a felkészülést, hogy még több idő legyen a csapat építésére. Sok minden változik – főként a csapatok keretei – ezért ez egy új bajnokság lesz. A hibákat mindig folyamatosan javítani kell, ezt így fogjuk tenni a következő évben is, és remélem hasonlóan eredményesek tudunk lenni. Az biztos, hogy most egy ismeretlen helyzet előtt állunk, mert nem tudjuk, hogy ez a hosszú leállás milyen hatással lesz a játékosokra, erre is fel kell készülnünk.

7.Ha a szakosztály összes csapatát nézzük, sikeresen szerepeltünk a szezonban. Élen jártak ebben az ifik és a serdülők is, akik szemmel láthatóan előreléptek a játékban.

Az utánpótlásban is komoly munka kell a fejlődéshez, ezt megmutatta az idei szezon is. Örülök annak, hogy egyre többen jelezték – a következő években számolhatunk velük. Sajnos voltak olyan generációs lyukak (különböző korosztályokban hiányoztak játékosok), ami érezhető volt a felnőtt csapaton is. Bízom benne, hogy évről-évre egyre többen kopogtatnak majd be a felnőtt csapathoz. Idén is nyílt néhány játékosnak lehetősége arra, hogy a felnőtt csapat edzésén is részt vegyen, valamint NB 1-es vagy Liga Kupa mérkőzésen pályára is lépjen. Megtapasztalhatták, hogy mennyit kell még fejlődniük, milyen keményen kell edzeniük, hogy teljes értékű játékos váljon majd belőlük a felnőtt mezőnyben. Bízom benne, hogy egyre többen lesznek.

8.Visszatérve a járvány sújtotta időszakra. Milyen szinten tudod tartani a kapcsolatot a játékosokkal?

A digitális világban erre számos lehetőség van, élünk is ezekkel a lehetőségekkel. Folyamatosan – bizonyos időközönként mindenkivel egyeztetek.

9.Milyen házi feladatot kaptak?

Folyamatosan kapják az egyéni programokat, valamint egy ajánlást is adtunk nekik, amiben minden lényeges dologra felhívtuk a figyelmüket. Online zajlik az elvégzendő feladatok kiküldése, nem újdonság ezek nekik, mert már egy ideje így dolgozunk az edzéseken is, ismerik a programot amit használok. Nekik pedig az applikációba belépve minden fontos információ megjelenik. Próbáltunk mindenkinek megfelelő feladatokat küldeni, hiszen volt akinek 28 napig karanténban kellett lennie, ez azért nem egyszerű helyzet. Fontos, hogy mindenki a lehető legjobban próbálja meg szinten tartani magát.

10.Mi lesz az első tennivaló, ha zöld utat kap a felkészülés a következő sorozatra?

Az első és legfontosabb, hogy végre lássuk mikor kezdődik majd a következő bajnokság. Akkor tudjuk elkészíteni a pontos menetrendet, megtervezni a felkészülést. Különböző opciókkal is készülünk – igazodva az esetleges szabályozáshoz, ha például csak kiscsoportban lehet majd elkezdeni az edzéseket, de ez majd akkor válik élessé, ha tudjuk az első mérkőzésünk időpontját. A hosszabb leállás miatt az eddigi felkészüléseink menetrendjén is változtatnunk kell. Szinte biztos, hogy az eddigiektől eltérően nagyobb volumenű munkát kell elvégeznünk, ami magával vonzza, hogy minderre több idő is kell majd. Már nagyon várom ezt az időszakot, mert akkor újra a kézilabda kerülhet a középpontba.

komloiujsag.hu