Szinte berobbant az edzői szakmába Kilvinger Bálint, a Sport36-Komló mestere. Tavaly – NB I-es vezetőedzői tapasztalat nélkül – a már-már kiesés szélére sodródott csapatunkat tartotta bent az élvonalban. Idén pedig – általános tiszteletet kiérdemelve – masszív, ütőképes gárdát formált a kék-fehérekből. Talán nem véletlen, az NB I legfiatalabb edzőjeként a „B” – válogatottnál is igényt tartanak munkájára. A szezonzáró vacsorán kértük a fiatal szakembert, hogy foglalja össze a hátrahagyott félévben történteket.

K.Ú.: Mennyire volt bekalkulálva előzetesen a 13 pont?

K.B.: Úgy számoltam, hogy négy hazai meccset mindenképpen nyernünk kell, s arra számítottam, hogy bónuszként még egy csapatot meg tudunk verni itthon, vagy idegenben. Azt gondoltam, ha 10 ponttal fordulunk, az biztos háttér lehet ahhoz, hogy a bennmaradást tavasszal kiharcoljuk. A 13-mal persze túlteljesítettük a tervet, viszont számomra is pozitívumként hatott a jó játék, amivel – sikerült ezt elérni. Nem lehet elmenni ugyanakkor a nyolcadik játékosunknak számító, több idegenbeli mérkőzésünkön is hazai pályát varázsoló szurkolóink mellett, akik nélkül nem jöhetett volna össze ez az eredmény.

K.Ú.: Pedig nagyon rosszul indult a szezon…

K.B.: A bajnokság eleje nehezen indult. Nem játszottunk jól a Cegléd és a Balmazújváros ellen, viszont utána olyan játékot sikerült produkálnunk, amivel az erősebb csapatokat is meg tudtuk szorongatni hazai pályán és idegenben is. Fontos volt, hogy idegenben is tudtunk meccseket nyerni. Azt korábban is hangsúlyoztam, hazai pályán könnyű bukni, mivel minden csapat számára plusz lelki terhet jelent az otthoni 2 pont megszerzése. Összességében azt gondolom, nagyon jó helyen fordulhatunk. Elégedettek is lehetünk, de hátra nem dőlhetünk. Viszont kétségtelen, egy jó alapot adhat a 13 pont és a mutatott játék a folytatáshoz.

K.Ú.: Mi volt az ősz csúcsa, illetve mélypontja, bár utóbbiról ilyen sikeres őszt követően majd’ hogy értelmetlen beszélni?

K.B.: A mélypont egyértelműen a Cegléd elleni vereség volt, különösen a játékot tekintve. Nehéz volt a Budakalász elleni mérkőzés, de úgy gondolom, ott nem igazán a játékunkkal volt a legnagyobb problémánk. Csúcsot nem tudok mondani, mert igazából inkább jó szériákat produkáltunk. Három meccset is tudtunk zsinórban nyerni, több jó periódusunk is volt. Az kétségtelen, hogy a Mezőkövesd elleni időntúli hetes értékesítése nagy lökést adott az utolsó mérkőzésekre.

K.Ú.: Van-e még potenciál, fejlődési lehetőség a csapatban?

K.B.: Van, és ez be is bizonyosodott ősszel. Nézzük meg honnan indultunk és hová jutottunk. Mindig léteznek olyan területei a játéknak, amiben fejlődni tudunk. A játékoskeretben is volt többször változás, például Branislav Obradovićot és Katzirz Dávidot is be kellett építeni a csapatba. Másrészről az általam elképzelt gyors kézilabdát még nem sikerült teljes egészében megvalósítanunk, de nem lett belőle hátrányunk, mert mellette egy olyan taktikus játékot sikerült felépítenünk, ami elég jól működik. Ez sok esetben kényelmetlen az ellenfélnek, nem mindig tudnak vele mit kezdeni. A cél persze az lesz, hogy ebbe a játékstílusba a fiatalok is több szerepet kapjanak, hogy ők is aktívan, eredményesen tudjanak beszállni a játékba.

K.Ú.: Miként érzékeled, a sikerek hatására megváltozott a komlói kézilabda megítélése?

K.B.: Egyre több pozitív visszajelzést kapok. Az eredmények alapján, egy erős, masszív, jó játékot játszó csapat a miénk, amely be is bizonyította a mezőny számára, hogy idegenben is képes eredményesen szerepelni. Ahogy mondani szoktam, a múltból azonban nem lehet megélni, abból legfeljebb erőt lehet meríteni. Építkezni kell tovább.

K.U.: Február 11-én kulcsfontosságú mérkőzéssel kezdjük a tavaszi szezont. Mi lesz addig a menetrend?

K.B.: Az első mérkőzést, a Balmazújváros ellenit feltétlenül szeretnénk megnyerni, mert utána ismét egy nehezebb periódusunk következik. Az ünnepek alatt pihenőt kapnak a fiúk. Január 5-én kezdjük el a felkészülést, ahol Liga Kupa-mérkőzések és edzőmeccsek szerepelnek a programban.

komloiujsag.hu